NKF Beoordeling

Het plezier en de extra stimulans om samen naar een optimale performance tijdens een competitie toe te werken is directe winst voor ieder koor dat deelneemt aan een van de 12 Provinciale Koorfestivals of aan de Nationale NKF Finale Competitie overhoudt. En ieder koor wint: je houdt er immers altijd een waardevolle terugkoppeling aan over: de NKF Beoordeling. Heldere handvatten om verder te kunnen groeien!

Bij de 12 Provinciale Koorfestivals van het NKF ligt het grootste accent op de ontmoetingsplaats voor koren, dirigenten en hun publiek. Het zijn allemaal zelfstandige festivals waar koren uit de eigen provincies met elkaar op het podium staan en een professionele terugkoppeling krijgen waar ze gericht aan de slag kunnen. Scoor je hoog? Dan kom je in aanmerking voor de Nationale NKF Finale Competitie.

De officiële NKF Beoordeling is een hoogwaardig, objectief rapport dat  wordt opgesteld door drie gecertificeerde juryleden en is gebaseerd op 10 objectieve criteria. Alle juryleden staan onder toezicht van een door het bestuur aangestelde centrale jury-commissie die de constante kwaliteit van de beoordeling continu monitort.

Daarom is de NKF Beoordeling de belangrijkste waarde voor deelname aan het Nederlands Koorfestival. Het rapport geeft immers een genuanceerd beeld over de kwaliteit van het koor en geeft inzicht waar samen met de dirigent nog ruimte voor ontwikkeling zit. Gerichte kennis om verder te groeien dus!

Bovendien geeft een officiële NKF Beoordeling een duidelijk beeld van je positie in het Nederlandse koorlandschap. Zo kun je -bijvoorbeeld- eenvoudig koren van gelijkwaardig niveau uitnodigen voor gezamenlijke uitvoeringen.

Scoor je hoog? Dan verdien je bovendien een officiëel NKF Predikaat dat gedurende twee jaar geldig blijft. Het geeft direct het kwalitatieve niveau van jouw koor weer en kan daardoor soms makkelijker deuren openen, bijvoorbeeld voor de programmering van podia. Zo garandeert het predikaat “NKF Excellent Koor” internationale topklasse.

Behaal je dit hoogste predikaat tijdens NKF 2019-2020, dan ben je als koor direct gekwalificeerd voor de Champions Competition bij de World Champions Games 2020 in Vlaanderen en kun je strijden om de titel “Beste Koor van de Wereld”! Je hoeft dan geen aparte kwalificatieronde meer te doen. Uiteraard moet je je wel gewoon als deelnemend koor apart aanmelden bij de WCG 2020 Flanders.


De keurmerken van het NKF:

NKF Excellent Koor – NKF-Beoordeling van 265 punten en hoger. 

NKF Topkoor – NKF-Beoordeling van 255-264 punten

NKF Kwaliteitskoor – NKF-Beoordeling van 245-254 punten